24 Ekim 2016 Pazartesi

Mezuniyet

Mezuniyet (Graduation)’te, Cristian Mingui 4 Ay 3 Hafta 2 Gün (4 Months, 3 Weeks and 2 Days)’deki anlatım tarzını sürdürmeye devam ediyor. Filmde üçüncü göz olarak her konuya, en azından Romeo (Adrian Titieni) kadar hakimiz.
Kendisi doktor olan Romeo, Romanya’daki toplumsal yapıdan ve ülkenin geleceğinden şüphe duyduğu, daha da en önemli tipik ebeveyn içgüdüsü ile kızı Eliza (Maria Draguş) için farklı bir yaşam tasarlıyor. Bunun için bir basamak olan eğitim için de en iyisinin İngiltere’ye gitmek olduğunu, düşünüyor. Bundan sonra ahlaki bir sorgulama içerisine giriyoruz. Bu sorgu içerisinde Romeo, biraz gözümüze sokarak bizim perdede göz göze olduğumuz, Romeo’ya sırtı dönük biçimde duran karısına “Ya, onun güpegündüz sokak ortasında tacize uğraması adil miydi?” diye sorar. Aslında bu durumun adaletsizliği ortada olsa da Romeo da durumu kendince vicdan muhasebesinden kaçabilmek için kullanıyor. Belki de her şey dedektifin (Vlad Ivanov) teklifiyle başlıyor. Onun üst mevkilerde tanıdığı olmasaydı belki de Romeo yoldan çıkmayacaktı.
Romeo’nun kızı için en iyi olanı yaparken diğer taraftan kendi itibarından da fedakarlık yaptığını görüyoruz. Diğer taraftan bu durumu karısı ile konuşurken karısının Eliza için “Bunu ondan istersek şimdiye kadar ona öğrettiklerimizden de vazgeçmesini isteriz.” demesinden anlıyoruz. Daima dürüstlüğü savunan ve o değerlere sahip bir çocuk yetiştiren… Tabi film bundan sonra da başka bir sorgulamaya geçiyor: Romeo’nun başka bir kadınla ilişkisi.
Romeo, sorgulamamak için vicdanını rahatlatan argümanlar buladursun biz de onun bir sözüne bir de davranışlarına bakıyoruz; ancak zafer Romanya orta sınıf ahlakının üstünlüğüyle sonuçlanıyor.

Mingui, son iki filminde olduğu gibi (4 Ay 3 Hafta 2 Gün ve Tepelerin Ardında), tüm yaşananları izlememizi sağlıyor. Biz de konunun içinde kalıyoruz; ancak Mezuniyet, öncekilerin dinamizmine sahip değil. Belki de Eliza’nın yaşadığı saldırı her ne kadar adil olmasa da Romeo’nun mücadelesini paylaşamıyoruz. Hikayede bir şeyler eksik kalıyor. Eliza’ya yapılan saldırının görüntülerindeki tepki vermeyen kişilerden biri erkek arkadaşı mıydı, bunu öğrenemiyoruz. Romeo tespitinde haklıysa bunu sonuna kadar sürdürmesi gerekmez miydi, o bölümlerde boşluk oluşuyor. Yine de yönetmenin tarzını sevenler için izlenebilir olan Mezuniyet, umarım yönetmenin başarısının düşüşe geçtiğini göstermiyordur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder