20 Ekim 2016 Perşembe

Julieta

Kanadalı yazar Alice Munro’nun öyküsünden uyarlanan Julieta,  kadın hikayelerini anlatmadaki başarısı ile bilinen Pedro Almodovar’ın 20. filmi. Hikaye 50’li yaşlarını yaşayan, mutlu bir kadın Julieta’nın Portekiz’e taşınmak üzereyken bir anda kararını değiştirmesi ve geçmişine yaptığı yolculuk ile başlıyor. Julieta’nın 50’li yaşlarını Emma Suarez, gençliğini Adriana Ugarte oynuyor.
Julieta’nın 20’lerinde hayatını yaşayan, sevdiği işi yapmasını sağlayan bir eğitim almış, bağımsız bir genç kadınken yaptığı tren yolculuğu, hayatının bundan sonrası için yapacağı seçimleri belirleyen bir başlangıç noktasıdır. O tren yolculuğu, bundan sonraki hayat yolculuğunun başlangıcıdır. Trende tanıştığı Xoan (Daniel Grao) ile ilk andan itibaren aralarında başlayan tutku, Julieta’nın başından beri Xoan’ın hayatında olan Ava (Inma Cuesta)’ya dair gerçekleri öğrenmesiyle çatışmaya dönüşür. Julieta hayatının yeniden bir tercih yapmak zorunda kalır; ancak bu kez yalnız değildir. Kızı da onunla birliktedir.

Julieta’nın aşk, tutku, aile, sevgili, eş, evlat, anne, depresyon, hayal kırıklıkları, aldatma eksenindeki mutlu, kimi zaman depresif ve bazı dönemlerde de acı içinde geçen hayatına tanık oluyoruz. Hayatının dizginlerini eline almış güçlü bir kadın, beklemediği anlarda aslında olayların kendisi dahilinde geliştiğini öğreniyor ve başka bir yolu seçmek zorunda kalıyor. Yönetmen hikayesini, özellikle perdeye yansıttığı renklerle Julieta’nın hayatındaki iniş ve çıkışları, karmaşaya yol açmadan anlatıyor. Ancak filmin öyküden uyarlanıyor olmasının getirdiği bazı duraksamalar var gibi. Öykünün aslını bilmiyorum; ancak sinemada, kitabın her ayrıntısı verilemediği için bir aceleye getirme durumu oluyor. Bazı ayrıntılara değinilemiyor ve bu da filmin genel çerçevesinde bazı eksik noktalar varmış gibi hissettiriyor.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder